Loading...
Carnex trpeza
Primer odgovornog poslovanja

Primer odgovornog poslovanja

Kako je jedna firma svojim programima dotakla stotine hiljada ljudi

25.04.2019.

Košenje trave u Vrbasu, sađenje stabala, donacije banci hrane, ali i renoviranje operacione sale za carski rez samo su neke od akcija o kojima nismo imali prilike mnogo da čujemo u javnosti. Uz te projekte i oznaku društvene odgovornosti nekako se nenametljivo stavlja ime kompanije Carnex članice MK grupe, koja iz godine u godinu postaje primer odgovornog poslovanja.

Za porodilje – nova sala

Najvažniji događaj na koji su u ovoj kompaniji jako ponosni svakako je izgradnja najmodernije operacione sale za carski rez u vrednosti od 70.000 evra. U opštoj bolnici u Vrbasu prošle godine je rođeno 580 beba, a ovom donacijom su značajno unapređeni zdravstveni uslovi porodilja tokom najosetljivijeg perioda.

Obrok za hiljade ljudi

Kada je kompanija Carnex donirala hranu u vrednosti do 86 hiljada evra Banci hrane, pružena je mogućnost za bar jedan obrok za čak 180.000 ljudi. Tada su deca iz brojnih udruženja ukrašavala i novogodišnju jelku koju je Carnex otkupio i na taj način se dodatno uključio u rad ovih udruženja, ali i brizi o deci.

To nije bio jedini put da su tako nešto uradili. Oni su na ovaj način nastavili da doniraju, a skoro su opet dali svoje svoje proizvode Banci hrane i to u iznosu od 90.000 evra i time obezbedili obrok za 190.000 ljudi koji možda nisu u mogućnosti ni taj jedan obrok sebi da priušte.

Pomoć azilantima

Hiljade azilanata sa Bliskog istoka prošlo je kroz Srbiju. Želeći da im na teškom putu pomogne, kompanija Carnex donirala je preko 7.000 svojih proizvoda – pašteta sod tune sa povrćem, kao i posnog pasulja.

Doprinos ekologiji neizmeran

Njihov osećaj za potrebe društvene zajednice i osluškivanje njihovih problema počeo je i pre, a 2012. godine dolaze u žižu kada je ova kompanija izgradila postrojenje za tretman otpadnih voda u Vrbasu.

Tada je Carnex uložio dva i po miliona evra u projekat koji je obezbeđivao opremu, montažu, građevinske radove i tako su značajno unapredili zaštitu voda kao što je kanal Delta I-64, a samim tim i Velikog bačkog kanala koji je svojevremeno bio najveći građevinski poduhvat na Balkanu.

Postrojenje u Carnexu spada još uvek u veća postrojenja na ovim prostorima, jer je projektovano da preradi 2.300 metara kubnih vode dnevno, što odgovara zagađenju od 40.000 ekvivalent stanovnika.

Poređenja radi toliko imaju uža područja gradova kao što su Bor, Jagodina, Sremska Mitrovica i Požarevac.

Takođe, ova kompanija je u okviru Svetskog dana šuma posadila u Vrbasu 33 stabla hrasta i javora, a u tome su im pomogli učenici Osnovne škole Bratstvo-jedinstvo iz Kucure, ali i brojna udruženja mladih i vatrogasna društva.

Da je ekologija važan deo odgovornosti prema društvu, Carnex je više puta dokazao. Da bi bilo bolje celoj zajednici potrebno je zasukati rukave i nešto konkretno učiniti. Poslednja akcija koju su sproveli veliku akciju košenja korova, od čega je polovina bila ambrozija.

Pokošeno je čak deset hektara korova oko Šlajza, najpoznatijeg vrbaškog izletišta, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Tada je prijavljeno i nekoliko divljih deponija, a deo akcijaške ekipe pokupio je 30 džakova smeća.

Ulaganjem u reciklažu, Carnex je stekao pravo da svoje proizvode obeleži znakom „Zelena tačka“, čime je potvrdio svoj doprinos kao društveno odgovorna kompanija u ovoj oblasti.

Izvor - www.blic.rs